Cum alegem covorul pentru camera copilului

 

Cum știi să alegi covorul pentru camera copilului astfel încât să fii sigur că se potrivește cu personalitatea lui? Ce covor pentru camera copilului este ideal atunci când vrei să îi captezi atenția acestuia? Mai jos va prezentăm un mic ghid din care vă puteți inspira atunci când sunteți nevoit să alegeți covorul pentru camera copilului.

Atunci când vorbim despre amenajarea camerei copilului cu siguranță că trebuie să avem în vedere mai mulți factori, respectiv amenajarea propriu-zisă a camerei să fie realizată conform unei anumite tematici iar piesele de mobilier, covorul, draperiile și perdeaua să se încadreze perfect în acest tipar. Spre deosebire de covoarele amplasate în celelalte camere ale spațiului locativ, covorul pentru camera copilului trebuie să respecte cu totul și cu totul alte criterii. Copiii, indiferent dacă sunt băieți sau fetițe sunt veseli, creativi, au o imaginație extrem de bogată și debordează de o energie iesita din comun. Chiar dacă de cele mai multe ori ne plângem de mizeria și dezordinea pe care ei o fac în locul unde se joacă, acest lucru nu ar trebui sa ne oprească sub nici o formă să alegem un covor de culoare deschisă. Covorul pentru camera copilului trebuie să fie haios dar în același timp și interactiv astfel încât să îl ajute să își dezvolte creativitatea de care da dovadă încă din primele luni de viață, provocând-ui să dea frâu liber imaginației.

Chiar dacă știm că ne supunem unui risc major atunci când alegem covorul pentru camera copilului, știind că acesta îl poate murdari imediat, acest lucru nu este deloc relevant atunci când vorbim despre fericirea copilului nostru. Totuși, pentru a fi siguri că veți alege cel mai potrivit covor pentru camera copilului, citiți acest articol!

De ce trebuie să alegem cel mai potrivit covor pentru camera copilului conform sexului și personalității acestuia? Ce criterii trebuie să respectăm atunci când alegem covorul pentru camera copilului?

Covorul din camera copilului trebuie ales în primul rând în funcție de sexul acestuia, dacă este băiețel sau fetiță. Un al doilea factor important îl reprezintă vârsta pe care o are și personalitatea lui și abia după ce ai respectat indicațiile de selecție de mai sus poți să urmărești celelalte criterii, după cum urmează –

  • Mochetă sau covor

În funcție de cât de mult vrei să acoperi suprafața podelei din camera, poți alege între mochetă sau covor. Mocheta poate fi cumpărată la metru, pe când covoarele se găsesc de achiziționat în magazine de cele mai multe ori în mărimi standard. Îți mai rămâne doar să te decizi dacă în camera copilului așezi o mochetă care să acopere tot parchetul sau un covor pe care îl vei pune în mijlocul camerei.

  • Materialul covorului pentru camera copilului

Este extrem de important ca materialul din care este confecționat covorul pentru camera copilului să fie de cea mai bună calitate, să prezinte rezistență cât mai mare la traficul de zi cu zi, covorul din camera copilului fiind mult mai solicitat spre deosebire de cele din alte camere deoarece acest spațiu este mult mai aglomerat, copiii obișnuind de cele mai multe ori să se joace cu jucăriile pe jos sau să alerge mult și tocmai acesta este și motivul pentru care materialul covorului pentru camera copilului se găsește printre principalele criterii de selecție atunci când trebuie să alegem un astfel de accesoriu pentru casă. Specialiștii din domeniu reomandă ca atunci când cumpărăm un covor pentru camera copilului să luăm unul care este confecționat din poliamidă sau polipropilenă.

Covorul sau mocheta din poliamidă

Poliamida se mai găsește și sub denumirea de nylon și se prezintă sub forma unor fire elastice. Mocheta sau covorul pentru camera copilului confecționat din poliamidă are avantajul de a-și păstra forma indiferent de traficul la care este supus, datorită elasticității nylon-ului. În plus, dacă aveți o mochetă din poliamidă în camera copilului puteți fi siguri că pe ea nu vor rămâne deloc urmele pieselor de mobilier. Datorită acestor avantaje pe care le aduce poliamida covoarelor sau mochetelor confecționate cu ajutorul lor, prețul este puțin mai ridicat la aceste accesorii pentru casă spre deosebire de cel practicat la covoarele și mochetele fabricate din polipropilenă.

Covorul sau mocheta din polipropilenă

Mocheta sau covorul din polipropilenă din camera copilului sunt mai mult preferate de către persoanele care țin foarte mult la curățenie, acest material fiind mult mai ușor de curățat spre deosebire de poliamidă. Cu toate acestea, nu multă lume achiziționează o mochetă sau un covor din polipropilenă deoarece materialul este destul de aspru și rigid iar dacă cel mic preferă să se joace pe jos cu siguranță că nu o să îi fie prea confortabil. În plus, dacă pe o mochetă din polipropilenă se așează mobilă o perioada mai lungă de timp, aceasta o să rămână cu urme, polipropilena având dezavantajul de a nu-și păstra forma inițială din vina rigidității sale.

Cât de importantă este ușurința de curățare a covorului pentru camera copilului?

Un alt criteriu de selecție foarte important atunci când cumpărăm un covor pentru camera copilului este ușurința de curățare. Datorită traficului intens dar și a faptului că cei mici au obiceiul să murdărească aproape orice obiect din casă cu care iau contact, ușurința de curățare a covorului din camera copilului este un factor care trebuie luat în considerare neapărat atunci când cumpărăm un astfel de accesoriu. Culoarea covorului, precum și cea a firelor dar și lungimea lor sunt caracteristici importante pe care trebuie să le avem în vedere dacă dorim ca acesta să nu fie greu de curățat. Există astfel două tipuri de covoare pentru camera copilului, respectiv covorul cu fire scurte și cel cu fire lungi. Persoanele care își desfășoară activitatea zilnică profesională în acest domeniu recomandă să se cumpere pentru camera copilului un covor cu fir scurt, acesta având avantajul principal de a se curăța și întreține mult mai ușor spre deosebire de covorul cu fir lung. În plus, specialiștii atenționează părinții asupra faptului că este extrem de important aspectul de curățare ușoară și rapidă a unui covor din camera copilului, nu doar din cauză că acesta se poate păta sau murdari destul de ușor ci mai ales pentru că cei mici sunt mai sensibili decât adulții iar un covor curățat foarte bine ii poate feri pe copii de alergiile și bolile provocate de dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme pe firele din covor. Un alt avantaj pe care îl aduce amplasarea în camera copilului a unui covor cu fir scurt este acela că el nu permite strângerea mizeriei la rădăcina firului spre deosebire de covoarele cu fir lung care acumulează aceste mizerii care nu pot fi periate în prealabil până la rădăcină.

Nu cumpărați covorul pentru camera copilului în nuanțe prea deschise!

Un covor alb sau în nuanțe prea deschise în camera copilului este supus mai rapid acumulării de mizerie, necesită curățare frecventă și se poate păta sau murdări extrem de ușor. Copiii nu sunt atenți ca adulții la obiectele cu care iau contact zi de zi și cu siguranță nici nu este normal ca cei mari să pună prea mult preț pe păstrarea în stare intactă a lucrurilor din casă atunci când sunt părinți, fericirea copiilor fiind mult mai importantă. Tocmai de aceea este indicat ca culorile covorului din camera copilului să nu fie foarte deschise la culoare existând riscul ca acesta să se păteze atât de tare încât să nu mai poată fi curățat și implicit dumneavoastră să fiți nevoit să cumpărați un alt covor.

Jocul de culori și desenele covorului

În zilele noastre majoritatea dintre noi atunci când amenajăm camera celui mic, o facem după o anumită tematică. Spre exemplu, dacă avem un băiețel o să amenajăm camera cu un tapet care prezintă desene cu mașinuțe iar dacă suntem părinți de fetițe, personajele Disney cu prințese sunt cele mai favorite. Ținând cont de tematica camerei copilului și accesoriile precum perdelele, draperiile și covorul trebuie să se încadreze în peisaj. Astfel, jocul de culori și desenele de pe covor au un rol major din punct de vedere estetic dar în același timp ajută și la dezvoltarea imaginației și a creativității celui mic.

Cromatica covorului din camera copilului nu trebuie să fie prea puternică, astfel încât cei mici să nu obosească repede atunci când îl privesc. Cu toate acestea, culoarea covorului trebuie să atragă în mod plăcut ochii celor mici, să le dea un sentiment de voie bune, pace și liniște.

Un covor în camera copilului în nuanțe puternice pot afecta în mod negativ personalitatea acestuia, contribuind la agresivitatea lui și la o stare de agitație continuă. Tocmai de aceea este indicat ca atunci când alegem combinațiile de culori ale covorului din camera copilului să fim foarte atenți la gama coloristică și să nu exagerăm. Profesioniștii din acest domeniu ne recomandă în general un covor în culori de roz pal sau lila foarte deschis pentru camerele fetițelor și nuanțe calde de albastru, verde sau galben pentru camera baiețeilor. Aceste culori sunt plăcute atât din punct de vedere vizual cât și haioase.

Desenele de pe covorul din camera celui mic poartă și ele la rândul lor un rol extrem de important în dezvoltarea armonioasă a copilului, ajutând-ul să fie mai creativ și să își dezvolte o imaginație bogată. De asemenea, un aspect la care trebuie să fiți foarte atent atunci când cumpărați un covor pentru camera copilului este vârsta lui și să nu luați un covor care prezintă desene cu suzete pentru un copil care are peste 5 ani dar nici într-o camera de nou născut să nu se așeze un covor cu desene care ar fi mai potrivit unui copil crescut deja destul de mare. În plus, cei din domeniu ne sfătuiesc să nu cumpărăm pentru camera celui mic un covor într-o singură culoare ci să luăm unul care prezintă un imprimeu cât mai atractiv pentru el, în mai multe culori perfect asortate și plăcute ochiului, acesta din urmă având rolul de a dezvolta imaginația și creativitatea copilului, mai ales dacă este unul interactiv cu jocuri de logică sau cu desene pe care îi poți așeza jucăriile sau jocurile preferate.

Astfel, în timp ce luăm în considerare vârsta celui mic, putem să alegem spre exemplu un covor interactiv pentru copii cu o tablă de șah sau de tip puzzle, un covor de tip șosea unde băiețelul își poate aranja mașinuțele etc covoarele interactive având rolul de a dezvolta logica, creativitatea, imaginația și gândirea celui mic pe când cele cu peisajele lor preferate, cu personaje din desene animate sau cu animale au rolul de a îi da încredere în sine copilului, acesta având garanția că personajele lor preferate din desenele animate sunt alături de ei la orice pas.

Dimensiunea covorului pentru camera copilului

Și dimensiunea covorului pentru camera copilului poartă un rol destul de important în alegerea lui, necesitându-se să se țină cont obligatoriu de mai multe aspecte, unele dintre cele mai importante fiind – tipul de pardoseală care există în acea cameră, suprafața pe care urmărești să o acoperi, câte piese de mobilier există aici, culoarea covorului și cât de des este necesar să îl cureți etc

În cazul în care parchetul din camera copilului nu se prezintă într-o stare perfectă și vrei să îl ferești de ochii lumii din cauza aspectului inestetic, poți să cumperi o mochetă pentru camera copilului pe care să o așezi pe toată suprafața pardoselii. De asemenea, acest lucru este recomandat și dacă ai mai multe piese de mobilier în cameră și nu îți dorești un covor în centrul ei. Astfel, dacă te decizi să îți cumperi o mochetă pentru camera copilului, trebuie să știi că nu trebuie decât să măsori lungimea și lățimea camerei.

Un covor pentru camera copilului este alegerea ideală atunci când îți dorești să îl așezi în mijlocul acesteia sau când vrei să acoperi doar anumite porțiuni din pardoseală. Astfel, dimensiunea covorului este la alegerea fiecăruia dintre noi, alegerea fiind făcută în funcție de cât de mare este suprafața de pardoseală pe care dorim să o acoperim sau dimensiunea camerei.

Atunci când vorbim despre dimensiunea covorului pentru camera copilului trebuie să ne gândim obligatoriu și la curățarea lui. Așadar, o mochetă este mult mai greu de spălat și de curățat deoarece pe ea în general se așează și piesele de mobilier din casă și este mai greu să le indepărtăm atunci când vrem să scoatem mocheta și să o ducem la spălat. Astfel, un covor este mult mai ușorde transportat și de ridicat, acesta aducând avantajul de a putea fi spălat chiar și acasă. Din punctul de vedere al curățării, atât o mochetă cât și un covor pentru camera copilului se curăță foarte ușor cu ajutorul aspiratorului.

Alegeți o spălătorie de covoare!

Atunci când sunteți nevoit să scoateți mocheta sau covorul din camera copilului pentru a le spăla sau a le curăța, va recomandăm să le duceți la o spălătorie de covoare, sfat valabil mai ales în cazul mochetelor care sunt în cele mai multe cazuri de dimensiuni mari și sunt greu de manevrat, neputând fi spălate acasă. Un covor de dimensiuni mai mici poate fi spălat acasă însă cu siguranță că o spălătorie de covoare o să îl curețe mult mai bine. În plus, o astfel de spălătorie dispune de soluții și șampoane speciale cu ajutorul cărora poți scăpa chiar și de petele cele mai grave și astfel să nu mai fii nevoit să îți schimbi mocheta sau covorul din camera copilului. Oricum, covorul din camera copilului este cel mai predispus la accidente care de care mai diverse, accidente ce pot face din modalitatea de curățare și spălare un adevărat coșmar pentru părinți așa că cel mai bine este să apelați la o spălătorie de covoare și astfel să nu mai aveți nici o grjă din punctul de vedere al curățării și spălării covorului sau a mochetei din camera copilului.

Faceți covorului pentru camera copilului tratamente suplimentare!

În cazul în care nu vreți să apelați la serviciile puse la dispoziție de o spălătorie pentru covoare autorizată, puteți să îi aplicați covorului din camera copilului o serie de tratamente suplimentare prin intermediul persoanelor care pun la dispoziția dumneavoastră astfel de servicii, pentru a fi siguri astfel că acesta o să reziste o perioadă mai îndelungată de timp. Aceste tratamente specifice presupun în general tratarea fibrelor lungi sau scurte care se găsesc în compoziția covorului, cu scopul de a rezista la anumite probleme care pot apărea din vina insectelor, a moliilor, a petelor etc Printre cele mai importante tratamente suplimentare care pot fi aplicate pe covor pentru tratarea unor probleme specifice, se numără tratamente care asigură creșterea rezistenței și a durității covorului, tratamente antistatice, antimolii, antipătare etc Chiar dacă prețul acestor tratamente pentru covorul din camera copilului sunt destul de ridicate, acestea își merită banii cu prisosință și vă poate scăpa de grija cumpărării unui covor nou.

Nu investiți prea mulți bani în covorul pentru camera copilului!

Covorul pentru camera copilului joacă un rol extrem de important în dezvoltarea armonioasă a acestuia, la dezvoltarea unei imaginații bogate și creative. Cu toate acestea, acest accesoriu este cel mai predispus la pete, mizerie și murdărie de tot felul etc Tocmai de aceea specialiștii din domeniu vă recomandă să nu investiți o sumă considerabilă de bani în achiziționarea lui. Oricât ar fi de frumos un covor sau o mochetă pentru camera copilului, indiferent de calitatea care vă este prezentată de către fabricantul acestuia sau de cât de populară ar fi firma care se ocupă cu comercializarea lui, nu se merită să dați o sumă impresionantă de bani pe un accesoriu pe care copiii nu pun preț. Fiecare dintre noi știm că oricât de atașați am fi de lucrurile materiale, atunci când avem copii nu trebuie să mai punem așa mult preț pe ele deoarece copiii sunt copii și cu siguranță că ei nu știu să aibă grijă de lucruri cum aveți dumneavoastră. În concluzie, nu investiți prea mulți bani în covorul pentru camera copilului iar cu banii economisiți, cumpărați mai bine jucării, hăinuțe sau jocuri interactive pentru cei mici.

Dacă este să vorbim despre care ar fi covorul ideal pentru camera copilului din punctul de vedere al părinților, ei bine acesta ar trebui să fie imun la mizerie, pete și orice tip de murdărie, să nu absoarbă mirosuri neplăcute dacă se poate până când copilul ajunge la vârsta adolescenței și mai ales, să se curețe singur în cazul în care prin absurd se murdărește. Din păcate, acest covor nu s-a inventat încă și mai mult ca sigur nu o să fie inventat vreodată, așa că ne rămâne doar să încercăm să cumpărăm covorul pentru camera copilului conform criteriile principale de selecție prezentate în ghidul de mai sus.

Internetul și magazinele locale ne pun la dispoziție o gama vastă de covoare pentru camera copiilor așa că în funcție de vârsta celui mic, de tematica din cameră și de gusturile fiecăruia dintre noi, cu siguranță că vom avea de unde alege atunci când vine vorba de alegerea covorului perfect pentru camera copilului.